מרבית האנשים שתרים אחר טיפול בהפרעות חרדה ישקלו טיפול שהוא תרופתי או טיפול פסיכולוגי. יחד עם זאת, ישנם אנשים שחווים חרדה ולא יפנו לקבל טיפול בכלל, בין אם אין להם את הידע שיש לכך מענה שיכול לסייע להם או שאין להם את הזמן או את הכסף, ובין אם הם חוששים שטיפול תרופתי עלול להזיק להם. יש עוד דרך שניתן לטפל בבעיה והיא על ידי פעילות גופנית. על פי מחקרים רבים בתחום – כל התעמלות ופעילות גופנית מצליחה לעודד את מצב הרוח ולהפחית את רמות הסטרס. כאמור, גם מי שמסתייע בטיפול פסיכולוגי או תרופתי עשוי להפיק ולהרוויח מפעילות גופנית שהיא על בסיס קבוע וכך למעשה לתרום להתקדמות התהליך הטיפולי שהתחיל. אז איך פעילות גופנית מסייעת לנו להתמודד עם חרדה? על כך במאמר לפניכם.
הקלה לצד שיפור משמעותי לאורך זמן
מחקרים רבים בנושא הראו כי פעילות גופנית בעצימות גבוהה, כמו ריצה, תהייה יעילה מאוד ומועדפת על פני הליכה. עבור כל מי שמבצע פעילות מואצת רמת הסטרס תפחת גם לאורך חודשים קדימה כל זמן שממשיכים להתאמן. מחקרים גם טוענים כי פעילות אירובית מספקת הקלה מידית ולא רק תורמת כשמדובר בבעיה כרונית, כלומר, ריצה קצרה סמוך לבית, או שיעור התעמלות יוכלו לסייע להתמודד בצורה מידית עם החרדה אותה חווים. כמו כן, כדי שזה יהיה באמת יעיל יש לעשות פעילות זו לפחות חצי שעה ביום. בנוסף, נמצא כי הספורט זהה בהשפעתו למדיטציה, ואם נתאמן במקום שהוא בטבע (ים, פארק) זה רק יכול להיטיב.
מנגנוניים עצביים שמסייעים
מספר מנגנונים עצביים יכולים להסביר כיצד אימון כושר יכול לסייע – התעמלות כאמור מגבירה את רמות הסרוטונין במוח ומפחיתה את רמות הקורטיזון (הורמון הסטרס). בנוסף, התעמלות תוכל לעורר תחושה של אופוריה בעקבות שחרור אנדורפינים, אולם במצבים רבים אופוריה זו תושג באמצעות פעילות ספורט שיש בה מאמץ. אז מה משפר לנו את מצב הרוח? זה טמון בהשפעה הפסיכולוגית של האימון – פעילות גופנית מצליחה להפחית את החרדה מתחושות גופניות שהן מקושרות להתקף עצמו, כמו האצה של קצב הלב, הזעה או קוצר נשימה. כך למעשה, פעילות אירובית משקפת את אותן תחושות גופניות שמתלוות להתקפים, אולם הפעם זה בהקשר חיובי ולא מאיים. בצורה זו, יכול להישבר הקשר הזה בין התחושות הגופניות שמלוות לחרדה מול תחושות זהות שמתלוות לפעילות הגופנית.
נסכם, שבזמן שמרגישים חרדה, סביר להניח שבאותו רגע יהיה קשה לקום ולהתעמל, אולם יש לדעת שזה עשוי לסייע רבות וכדאי לסגל הרגל יום יומי של פעילות פיזית שיכול להפחית משמעותית את תחושות הפחד והסטרס שתוקפים מדי פעם. ההשפעה של התעמלות היא מידית ולא דורשת כמעט דבר. כמו כן, נדגיש כי בכל מקרה בו יש התמודדות עם רמות חרדה גבוהות יש להסתייע עם גורם מוסמך.
אורי פוקס הוא עובד סוציאלית תואר שני מתמחה בטיפול קוגניטיבי התנהגותי C.B.T. מטפל רגשי במבוגרים ובילדים, בטיפולים פרטניים וקבוצתיים, ישמח לסייע גם לכם לשלוט בחרדות ולא לתת להם לנהל אתכם וכך להחזיר לחייכם את השקט והשלווה. לאתר של אורי הקליקו כאן